Το μουσείο

Το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων αποτελεί μαζί με το Βυζαντινό Μουσείο το δίδυμο των κυριότερων μουσειακών φορέων της Ζακύνθου.

ΜΣΕΖ

Το Μουσείο Σολωμού λειτουργεί  από το 1966 με τη νομική μορφή του σωματείου  με σκοπό να περισώσει και  να διαφυλάξει κειμήλια της πολιτιστικής παραγωγής της Ζακύνθου, έχει δε αναγνωριστεί με την υπ’ αριθμ. 25019/2601/11.5.1992  ΚΥΑ  των ΥΠΠΟ και ΥΠΟΙΚ ως φορέας που επιδιώκει πολιτιστικούς σκοπούς.

Η θέση του στην εμβληματική τριγωνική Πλατεία του Αγίου Μάρκου, στο διώροφο ιδιόκτητο κτήριο σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Αντώνη Κιτσίκη, το καθιστά τοπόσημο για την ζακυνθινή κοινωνία και συγχρόνως σημείο αναφοράς της αρχιτεκτονικής παράδοσης του νησιού.

Μαυσωλείο

Στη λιτή και υποβλητική αίθουσα του ισογείου φιλοξενείται  από το 1968 το Μαυσωλείο των εθνικών ποιητών Διονυσίου Σολωμού και Ανδρέα Κάλβου (και  της συζύγου του  Αυγούστας-Καρλόττας).

Στις αίθουσες του πρώτου ορόφου εκτίθενται ενθύμια, βιβλία και προσωπικά αντικείμενα του Διονυσίου Σολωμού (Αίθουσα Σολωμού) και του Διονύση Ρώμα (Αίθουσα Ρώμα), καθώς και πολιτιστικά τεκμήρια από τον 16 αιώνα, όπως φορητές εικόνες κρητικής και κρητικο-επτανησιακής σχολής, έργα ξυλογλυπτικής, κοσμήματα, ενδυμασίες, έπιπλα, μουσικά όργανα, κλπ., προερχόμενα  από δωρεές ιδιωτών, ενώ στον δεύτερο όροφο λειτουργεί βιβλιοθήκη και αίθουσα τεκμηρίωσης.

Αίθουσα Δ. Σολωμού

Προεξέχουσα θέση στις συλλογές του Μουσείου κατέχουν τα χειρόγραφα των Διονυσίου Σολωμού, Νικολάου Μάντζαρου, Ερμάννου Λούντζη, Αντωνίου Μάτεση, Ιωάννη Τσακασιάνου, Διονύση Ρώμα, οι παρτιτούρες των Παύλου Καρρέρ, Αλέκου Ξένου, Διονυσίου Βισβάρδη, καθώς και  η  αλληλογραφία του Γρηγορίου Ξενόπουλου.

Το Μουσείο με την αρωγή του σωματείου των «Φίλων» εμπλουτίζει συνεχώς το υλικό του, ανακαινίζει τους χώρους του και αναδιαρθρώνει τις συλλογές του, ιδίως μετά την επέκταση του κτηρίου το 1999,  σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη του καθηγητή Διονύση Ζήβα και χάρη στις χορηγίες των ιδρυμάτων «Σταύρου Νιάρχου», «Παναγιώτη και Έφης Μιχελή», «Ιωάννη Κωστοπούλου» και «Κώστα και Ελένης Ουράνη». Επίσης με χρηματοδότηση του ιδρύματος «Σταύρου Νιάρχου» ανεγέρθηκε το 2004,  σε οικόπεδο δωρεάς της Ιεράς Μονής  Αγίου Διονυσίου στη θέση Παναγούλα Αργασίου και σχέδια του καθηγητή Διονύση Ζήβα, κτήριο Βιβλιοθήκης για τη στέγαση της «Βιβλιοθήκης  Καρόλου και Ανθούλας  Μητσάκη».

Περισσότερα για τις δραστηριότητες του ΜΣΕΖ στο

http://zakynthos-museumsolomos.gr/

Πηγή: Ι. Δεμέτης, Το ιστορικό του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, έκδοση ΜΣΕΖ, Ζάκυνθος 2011.